Ägare av S/Y AnitaÅr Namn Ägare Ort

53-64 Anita Hilding A Lundberg, byggmästare Örnsköldsvik

Byggde båten själv i Hondurasmahogny på galvade stålspant och teakdäck, efter Olle Enderleins ritning. Sjösättningen ägde rum torsdagen den 9 juli 1953. Hon döptes i champagne till Anita efter dottern. Örnsköldsviks Allehanda skrev om sjösättningen den 11 juli 1953: "Båten är en prydnad för hamnen". Ungefär 3 000 timmar under fyra år tog bygget. De få ritningar som finns kvar är utlämnade från Olle Enderlein i februari 1947, och daterade november 1946. Det är en variant av det som några år senare blev Enderleins berömda Ballerina, fast med (snyggare) klassiskt utseende på överbyggnaden. Förstäven är lite brantare vilket ger henne ett stolt utseende, och överhänget i aktern är lite längre och smalare. Riggen är 3/4, mot Ballerinas 7/8. Hilding finns med i svenska kryssarklubbens (SXK) årsbok som ägare till KR 309 första gången 1956. Sålde hans stolthet efter 11 år. Familjen, och gubbgänget, hann med ett antal resor till bl.a. Finland.

64-71 Tintomara Sune Nordlander, leg.läk Örnsköldsvik - Norrtälje

Var den första som la ett bud på båten. Köpte båten utan motor, satt i begagnad MD1 men blev lurad. Fick en bättre MD1 tillsänd till Finland efter att den gamla rasat, under en augustistorm. Seglade mycket och med stor besättning, enligt uppgift aldrig mindre än sex personer ombord. Först längst Höga kusten, sedan med utgångspunkt Norrtälje. Lät bygga på kölen framtill med 300 kg bly. Seglar fortfarande, nu med hemmahamn i Skåne.

71-86 Jozo III Bertil Lystring Bromma - Nyköping

Tog över båten i bruksskick. Renoverade båten under många vintrar och fick upp skicket. Minskade garderoberna och förlängde kojerna i salongen. Höjde upp kojerna i förpiken för att få stuvutrymme. Satte i GeHå-värmare med två element. Höjde vattenlinjen för att få den ovanför vattenytan, märkte ut den nya med kopparspik. Målade friborden creme-vita.

86-88 Windigal Reinhard Staak Trosa

Ägde båten en kort tid. Renskrapade och fernissade friborden.

88-03 Jozo III Anders Granat, länsråd Nyköping

Målade friborden vita igen efter några år. Lät renovera motorn. Köpte nya segel och storskotssystem. Nåtade om teakdäcket och la ny duk på rufftaket.

03-05 Tintomara Ola och Per Malm Södertälje

Två kusiner som ägde båten tillsammans. Seglade mestadels i Mälaren med utgångspunkt från Enhörna.

Höst 2005 Anita Tomas Forsfält, fil.dr Stockholm - Tyresö

Nuvarande ägare. Kontakt via E-post: tomas-at-lamorena.se


Fakta

Start